Laserontharing
16 oktober 2021 
9 min. leestijd

Laserontharing

Steeds meer mensen laten hun haren weg laseren. Met als grote voordeel: minder scheren! Maar wat houdt een laser behandeling precies in? Wat zijn de behandelindicaties? En waar moet je rekening mee houden als je wilt starten met laserontharing? Ik vertel het je allemaal in deze blog.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is lasertherapie?

Lasertherapie is, zoals de naam al zegt, een behandelvorm waarbij gebruikt wordt gemaakt van laserlicht. Je hebt hierin verschillende soorten lasers. Die ook weer voor verschillende indicaties worden ingezet.

Het laserlicht kan zich namelijk op drie verschillende doelchromoforen richten. Een doelchromofoor is eigenlijk gewoon een lastig woord voor de staf waar het laserlicht zich op richt. Dit kan zijn: water, hemoglobine (bloed) en pigment

Water

Het laserlicht kan zich richten op het water in je huid. De laserstraal warmt dit water op, waardoor er een stukje huid verdampt. Op die manier kun je klachten behandelen, als:

acne littekens

Hemoglobine

Het laserlicht kan zich ook richten op het hemoglobine in je bloedvaten. Het licht van de vaatlaser warmt het bloed op, waardoor het bloedvat gaat stollen en uiteindelijk kapot gaat. Op die manier kun je klachten behandelen, als:

couperose

Pigment

En als laatste kan het laserlicht zich richten op het pigment in je huid met een pigmentlaser. Of op het pigment in de haarzakjes doormiddel van laserontharing. Het laserlicht van de pigmentlaser warmt het pigment op, waardoor het vernietigd. Op die manier kun je klachten behandelen, als:

laser behandeling

Laserontharing

Bij laserontharing is het pigment in je haarzakjes het doelchromofoor. Er wordt hierbij meestal gebruik gemaakt van een pigmentlaser. De energie van deze laserstraal geeft als licht af aan het pigment in de haarzakjes. Dit licht is heel warm, waardoor het haarzakje in korte tijd opwarmt en kapot gaat.

Omdat laserlicht, in tegenstelling tot IPL, één golflengte uitstraalt, wordt alleen het haarzakje vernietigd. De omliggende huid blijft hierbij gespaard. De laser behandeling moet meerdere keren herhaald worden om het gewenste behandelresultaat te halen.

Laserontharing wordt ook wel definitieve ontharing genoemd. Dit is helaas niet helemaal waar. Het is namelijk zo dat de behandelde haartjes nooit 100% zullen wegblijven. Over het algemeen zal 80% van de haren niet meet terug groeien. Wat natuurlijk ook al heel fijn is!

laserontharing

Haargroeifases

Alle haartjes op je lichaam zitten in verschillende groeifases. De haargroeifases waarin de lichaamsharen kunnen zitten zijn :

1. De groeifase

Ongeveer 90% van al je lichaamshaar zit in de groeifase. Ieder haartje zal ongeveer drie tot vijf jaar in deze fases zitten tot het overgaat in de volgende fase. Met als uitzondering de wenkbrauwen en wimpers, waarbij de groeifase maar hooguit zes maanden duurt.

2. De overgangsfase

Minder dan 1% van al je lichaamshaar bevindt zich in de overgangsfase. Ieder haartje zal ongeveer maar één tot twee weken in deze fase zitten. In deze fase maken de haarzakjes (haarfollikels) zich los van de hypodermis. De hypodermis is het deel van de huid waar de haar voedingsstoffen vandaan haalt.

3. De rustfase

Ongeveer 10% van al je lichaamshaar bevind zich in de rustfase. Deze fase duurt net zo lang tot de vergroeide haar uitvalt. Over het algemeen is dit ongeveer zes maanden. Het haartje kan ook pas uitvallen als de haar wordt weggeduwd door een nieuwe haar eronder.

Een laserbehandeling zal het meest effectief zijn als de haren in de groeifase zitten. Dit komt, omdat de haar dan nog vast zit aan de haarwortel. Helaas bevinden alle haren zich niet tegelijkertijd in deze groeifase. En je kunt vanaf de buitenaf ook niet zien welke haren wel en niet in deze goede (groeifase) zitten.

Daarom zullen alle haren tijdens de laser behandeling worden behandeld. Ook de haren die in de verkeerde fase zitten. Deze zullen daarom ook weer terug groeien. En hopelijk de volgende behandeling wél in de juiste fase zitten.

overbeharing

Behandelindicaties laserontharing

Lasertherapie door middel van een ontharingslaser kan effectief worden ingezet tegen:

Contra indicaties lasertherapie

Helaas zijn er ook een aantal contra-indicaties voor laserontharing. Laserlicht mag namelijk niet worden toegepast wanneer één of meerdere van onderstaande punten van toepassing is:

overbeharing

Vóór de laser behandeling

  • Vermijdt tenminste zes weken voor de laser behandeling blootstelling aan zonlicht of zonnebanklicht.
  • Ook zelfbruiners mogen deze periode niet gebruikt worden. Het laserlicht richt zich namelijk op pigment De laserstraal kan lastig onderscheid maken tussen het pigment in de haarzakjes en pigment in of op je huid (zelfbruiner). Hierdoor kan oppervlakkige verbranding ontstaan.
  • Stop minimaal vijf weken vooraf aan de behandeling met het epileren en harsen. Een haarzakje zonder haar kan namelijk niet behandeld worden.
  • Stop minimaal een week van te voren met scheren. Op die manier kan de huidtherapeut goed zien hoe de haargroei eruit ziet. Dit is nodig om de laser instellingen te bepalen.
  • Bescherm je huid tenminste twee weken vooraf aan de behandeling tegen zonlicht met een huidvriendelijke zonnebrandcrème. Bijvoorbeeld deze gezichtszonnebrand van Biodermal.

Wat gebeurt er tijdens een laser behandeling?

Nu je een beetje weet wat laserontharing precies inhoudt, is het misschien ook leuk om te weten wat je van de behandeling zelf kunt verwachten.

Allereerst wordt het behandelgebied afgetekend met een wit huidpotlood. Er wordt bijvoorbeeld een cirkel in de oksel gezet, zodat de huidtherapeut precies weet tot waar de haartjes groeien. Na het aftekenen worden alle haren namelijk weggeschoren en kun je dit niet meer zien.

Na het scheren wordt er vaak een gel aangebracht, omdat het laserlicht dan beter de huid in kan dringen. Vervolgens zet zowel jij als de behandelend therapeut een veiligheidsbril op en wordt de eerste laser puls gezet. Na het zetten van deze puls kijkt de behandelend therapeut altijd eerst even hoe de huid reageert.

Is de huidreactie goed? Dan kan worden doorgegaan op dezelfde instellingen. Reageert de huid niet voldoende of juist te heftig? Dan past de therapeut de instellingen aan. Puls voor puls wordt de behandeling voortgezet. Het voelt een beetje als speldenprikjes in de huid. Na de behandeling wordt de huid gekoeld met speciale coldpacks of een verkoelende gel.

laser behandeling

Na de laser behandeling

  • Vermijd tenminste 48 uur na de behandeling het bezoeken van: Sauna, Stoombaden.
  • Vermijd tenminste 48 uur na de behandeling intensief sporten en het drinken van alcohol
  • Vermijd tenminste zes weken na de behandelingen blootstelling aan zonlicht of zonnebanklicht.
  • Gebruik minimaal vier weken na het behandeltraject een huidvriendelijke zonnebrand met factor 50. De huid is namelijk extra gevoelig voor zonlicht. De kans op pigmentvlekjes is hierdoor groot.
  • Eventuele korstjes die ontstaan zijn door de behandeling moeten met rust worden gelaten. Wanneer er wel aan de korstjes gekrabd wordt, kunnen er pigmentverschuivingen ontstaan.

Huidreactie na laserontharing

Na de laserbehandeling kan de huid warm aanvoelen. Ook zie je vaak lichte roodheid en zwelling rondom de behandelde haartjes.  Geen zorgen, deze reactie is geheel gewenst! Het betekent dat de laser behandeling goed gewerkt heeft.

De roodheid en zwelling trekt binnen enkele uren tot dagen weer weg. Vervolgens zullen de haartjes twee tot drie weken na de laser behandeling geleidelijk uitvallen.

laser behandeling

Behandelresultaat laser ontharing

Na iedere laser behandeling zullen er minder haren terug groeien. Daarnaast zijn de haren die wél terug groeien dunner en zwakker. Wanneer het gehele behandeltraject is afgerond, zal gemiddeld 80% van de haren definitief wegblijven.

Helaas is er geen garantie dat er in de toekomst helemaal geen haartjes meer terug groeien. Er kunnen altijd nieuwe haren ontstaan onder invloed van hormonale veranderingen. Maar ook door het gebruik van bepaalde medicijnen of door de verschillende haargroeifases waarin de behandelende haren zich in bevinden.

Om het resultaat te onderhouden kun je het beste gemiddeld één keer per jaar terug komen voor een onderhoudsbehandeling.

laserontharing

Hoe lang duurt laser behandeling?

Hoe lang een laser behandeling duurt, hangt af van het te behandelen gebied. Kom je bijvoorbeeld om je hele rug te laten laseren, dan zal de behandeling een uur in beslag nemen. Terwijl je met laserontharing van de oksels gemiddeld een kwartier onder de pannen bent. Hetzelfde geldt voor het laseren van je bikinilijn.

Hoe vaak laserontharing?

Gemiddeld zijn er zes tot acht laser behandelingen nodig om het gewenste resultaat te behalen. Tussen de behandelingen door zit ongeveer vier tot zes weken. Dit moet, omdat de kans groot is dat de nieuwe haren dan in de gewenste groeifase zitten.

Laserontharing ervaring

De laserbehandeling is niet volledig pijnloos en kan zelfs als zeer gevoelig ervaren worden. Deze laserervaring verschilt heel erg persoon. En ook per lichamelijke omstandigheden. Zo doet de behandeling vaak meer pijn rondom je menstruatie of als je slecht geslapen hebt.

Zelf vind ik de behandeling voelen alsof je een kleine speld in het vuur gehouden hebt. En deze vervolgens heel kort tegen je huid aanhoudt. Dit klinkt niet echt veelbelovend denk ik, maar deze 'spelden prikjes' worden echt in milliseconden gegeven. Daarom is het goed vol te houden!

laserontharing

Huidtypes

Ook is het zo dat niet ieder huidtype met elke laser behandeld kan worden. De wat donkerdere huidtypes, zoals huidtype vier en vijf  zijn bijvoorbeeld niet voor iedere pigmentlaser een indicatie. Dit komt, omdat deze huidtypes relatief veel pigment in de huid hebben.

Bij laserontharing richt het laserlicht zich op het pigment in de haarzakjes. Als er ook veel pigment in de huid zit, kan het laserlicht lastig onderscheid maken tussen het pigment in de huid en in het haarzakje. Hierdoor is de kans aanwezig dat het laserlicht per ongeluk pigment in de huid pakt, waardoor er brandwonden kunnen ontstaan.

Maar tegenwoordig zijn er gelukkig veel verschillende lasers op de markt die ook huidtype vier en vijf kunnen behandelen. Vaak wordt het laserlicht dan niet op het pigment in de haarzakjes gericht, maar op de bloedvaatjes die naar het haarzakjes lopen. Het laserlicht maakt het bloedvaatje kapot, waardoor er geen voedingsstoffen meer naar de haar kunnen worden vervoerd. En de haar afsterft.

Soms wordt er gebruikt gemaakt van een combinatie van beide. Dus een laser die zowel op de bloedvaatjes richt (op een hoge stand) als op het pigment in het haartje (op een lagere stand).

laserontharing

Laserontharing of IPL ontharen?

Naast laserontharing heb je ook nog IPL ontharen. Maar welke behandeling kies je als je van jouw ongewenste haargroei af wilt komen?

Het grootste verschil tussen IPL therapie en lasertherapie zit in het werkingsmechanisme. Zo werk je met een lasertherapie behandeling heel gericht. Er komt één laserstraal uit het laserapparaat. Die vervolgens tot diep in de huid dringt en daar haar energie afgeeft aan één haarzakje. Alle energie richt zich dus op het doelchromofoor.

Terwijl er met een IPL behandeling gewerkt wordt met een brede lichtstraal. Deze lichtstraal richt zich naast het haarzakje ook nog op andere huidstructuren. Het licht uit het IPL apparaat wordt als het ware gedeeld, waardoor het haarzakje minder energie ontvangt. En minder hard wordt aangepakt.

Om die reden zie je ook dat je met lasertherapie sneller resultaat boekt dan met een IPL behandeling. En dat er in totaal ook minder behandelingen nodig zijn. Lasertherapie is wel kostbaarder, maar omdat je minder vaak behandeld wordt, is dit verschil aan het einde van het behandeltraject bijna gelijk getrokken.

Een andere factor die mee speelt in de keuze tussen IPL ontharing en laserontharing is je huidtype. IPL ontharen is namelijk niet geschikt voor de wat donkerdere huidtypes. Terwijl dit bij lasertherapie tegenwoordig wel mogelijk is.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram